Революція у Росії неминуча, бо карлик путін здійснив антиконституційний переворот

Засновник організації «Відкрита Росія», екс-голова ЮКОСа Михайло Ходорковський, заявляє, що відчуває жаль до президента Росії Володимира Путіна. Так Ходорковський прокоментував звинувачення в екстремізмі, висунуті проти нього Генеральною прокуратурою Росії.

«Репресивні, нелегітимні закони треба саботувати у міру сил і можливостей. Створені ним закони та практика їх застосування не дозволяють змінити його владу законним шляхом. Такі закони і така практика антиконституційні, а отже він здійснив антиконституційний переворот. Саме тому він або його наступник будуть знесені з виходом за межі цих законів – тобто шляхом революції. У сучасній країні ніякий режим не повинен бути вічним, а отже революція не тільки неминуча, але й необхідна», – йдеться у заяві Ходорковського, опублікованій ввечері 10 грудня.

«Ви направду вважаєте це екстремізмом? Мені вас шкода», – додав Ходорковський.

Раніше у четвер у російській Генпрокуратурі заявили, що під час онлайн прес-конференції 9 грудня Ходорковський публічно закликав до зміни влади у Росії шляхом революції. У повідомленні, опублікованому на сайті Генпрокуратури Росії мовиться, що «зробивши помилкові заяви щодо репресивності і протиправності чинного законодавства», Ходорковський запропонував саботувати закони.

Заступник Генерального прокурора Росії Володимир Малиновський направив у російський Слідчий комітет матеріали перевірки відомостей щодо публічних закликів Ходорковського до екстремістської діяльності.

Михайло Ходорковський, виступаючи у середу на прес-конференції, зокрема, зазначив, що у Росії стався «повноцінний антиконституційний переворот».

«За відсутності інституту чесних виборів і інших механізмів законної зміни влади єдиний спосіб її зміни – це революція. Революція у Росії неминуча», – сказав Ходорковський.

Михайло Ходорковський залишив Росію після того, як був помилуваний Володимиром Путіним в 2013 році після відбуття понад 10-річного ув’язнення «за фінансові зловживання». Ходорковський і його прихильники кажуть, що його ув’язнення було частиною кампанії Кремля з метою захоплення активів нафтової компанії і покаранням за підтримку опозиції в Росії. З-за кордону Ходорковський продовжив свою підтримку ліберальних опозиційних партій та рухів Росії.

Правда України

ваш коментар: