У Варшаві відзначили високими державними нагородами представників української національної меншини

Коморовський

У Варшаві відзначили високими державними нагородами Польщі – медалями «Хрест відродження Польщі» та «Хрест заслуг» – десять представників української національної меншини.

Діячі з Об’єднання українців Польщі отримали нагороди за заслуги у процесі поглиблення польсько-української співпраці. Медалі вручив президент Польщі Броніслав Коморовський.

За його словами, не часто трапляється, щоб такі нагороди отримували представники національних меншин. Коморовський наголосив, що діячів відзначили не тільки за їхній внесок у розвиток української громади, але й за те, що їм вдалося показати, в якому напрямку повинні розвиватися відносини національної меншини і держави.

«Польсько-українські відносини мали свої нечувано болючі епізоди, та в межах відновленої свободи Польщі й України ми послідовно будуємо візію держави, де є місце для різноманіття», – сказав Коморовський. Польський президент також нагадав про значний внесок української меншини у процес зближення двох сусідніх держав.

У свою чергу Юрій Рейт, один із нагороджених, зазначив, що медалі, вручені президентом, – це визнання заслуг усієї української громади у процесі побудови демократичної Польщі.

Рейт наголосив, що Об’єднання українців Польщі – це організація, яка не тільки дбає про збереженння національної тотожності, але й активно включилося у процес демократичних перетворень країни, який розпочався на межі 1980–1990-х років. Чимало українських активістів у Польщі взяли участь створенні демократичних інститутів на місцях, стали депутатами місцевих рад та керівниками органів самоврядування, нагадав Юрій Рейт.

Цього року Об’єднання українців Польщі відзначає своє 25-річчя. Серед відзначених польськими державними нагородами – голова об’єднання Петро Тима, а також лідери регіональних відділень цієї організації.

Найвищу державну нагороду – «Офіцерський хрест відродження Польщі» – отримав Олександр Колянчук. Цей історик із Перемишля впродовж багатьох років займається вивченням історії армії УНР та польсько-української військової співпраці.

Правда України

ваш коментар: