Чи будуть наступні хвилі часткової мобілізації у 2015 році

мобілізація

До завершення шостої хвилі часткової мобілізації залишилося всього нічого. Як заявляли в Генеральному штабі на початку 2015 року, шоста хвиля має стати завершальною в 2015 році, а сьома хвиля не передбачена.

Журналісти вирішили дізнатися, як проходить поточна хвиля мобілізації й чи існує ймовірність того, що вона буде не останньою в цьому році.

Шоста з початку військових дій на Донбасі і третя в 2015 році хвиля мобілізації стартувала 19 червня і закінчиться 17 серпня. Всього в 2015 році провели три етапи мобілізації з розрахунку призвати на військову службу близько 60 тис. осіб. В рамках шостої хвилі мобілізації повинні бути призвані приблизно 25 тис. осіб, які замінять в зоні бойових дій тих, хто потрапив туди в ході третьої хвилі мобілізації в 2014 році.

Мобілізаційний план до кінця не виконаний, розповів офіцер прес-служби Генерального штабу Збройних Сил України підполковник Олексій Мазепа.

“На даний момент заходи шостої черги часткової мобілізації повністю організовані, але є певні відставання від планових показників. Краще працюють місцеві органи виконавчої влади та військові комісаріати Вінницької, Луганської, Хмельницької, Житомирської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Гірше – Закарпатська та інші області”, – повідомив Мазепа.

При цьому, в Генштабі не конкретизують ступінь відставання від мобілізаційного плану.

На початку року планувалося, що шоста хвиля мобілізації цього року стане завершальною, проте в Генштабі допускали проведення у разі необхідності додаткових черг мобілізації.

Однак, як розповів Олексій Мазепа, на даному етапі сьомої хвилі мобілізації не буде.

“На даний момент про це мова не йде. Наказ на мобілізацію віддає президент України, Верховний Головнокомандувач. На початку цього року був виданий указ, згідно з яким у нас на цей рік було заплановано три черги часткової мобілізації”, – сказав Мазепа.

Однак, ситуація може змінитися в разі ескалації конфлікту на Сході, вважає військовий експерт, заступник начальника Генерального Штабу 2006-2010 рр. Ігор Романенко.

“Я не відкидаю такий підхід, якщо далі пройде інтенсифікація ведення бойових дій”, – сказав він.

Романенко підкреслив, що в останні дні інтенсивність бойових дій на Донбасі зростає, а разом з ними і можливість проведення ще однієї хвилі мобілізації.

“Вона не планувалася раніше, але … якщо є фактичні зміни на війні, то потрібно адекватно реагувати”, – зазначив він.

З такою думкою згоден і президент Атлантичної Ради України, генерал-майор у відставці Вадим Гречанінов. На його думку, проведення сьомої хвилі мобілізації буде залежати від обстановки в зоні бойових дій на Донбасі.

“Я думаю, що буде (оголошена сьома хвиля мобілізації – Авт.). Це залежить від того, як у нас будуть справи на фронті і як буде політика вестися, як буде Захід реагувати. Тут багато факторів”, – сказав Гречанінов.

Тим часом в Україні в черговий раз задумалися про введення контрактної армії. Однак, як вважає Ігор Романенко, на сьогоднішній день замінити мобілізацію служба за договором зможе лише в тому випадку, якщо бойові дії на Донбасі будуть неінтенсивними.

“Якщо рівень (інтенсивності бойових дій – Авт.) досить низький або середній – то можна виходити так. А якщо повномасштабна війна, наприклад, з росіянами – то ми повинні залучати весь свій мобілізаційний ресурс”, – вважає Романенко.

При цьому, експерт упевнений, що перехід на контрактну армію дозволить вирішити певні проблеми обороноздатності країни. Зокрема, і економічні, і проблеми із забезпеченням, і втрату досвідчених бійців, які після року служби звільняються, а на їхнє місце приходять ті, яких потрібно навчити і забезпечити всім необхідним.

На думку Романенка, заяви глави МВС Арсена Авакова і прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про перехід на контрактну армію, а також озвучена Генштабом заява про те, що потрібно забезпечити можливість підписувати контракт від півроку і більше, свідчать про те, що військове і політичне керівництво намагається знайти вихід із ситуації, яка склалася на сьогодні в Україні.

При цьому експерт зазначив, що формування контрактної армії – питання декількох років.

Правда України

ваш коментар: