Часто ставши учасником автомобільної аварії, водії не знають як себе поводити

ДТП

Кожного дня тільки у столиці відбувається близько сотні дорожньо-транспортних пригод різної складності. Частина з них оформляється працівниками поліції, частина вирішується між водіями-учасниками ДТП самостійно.

Нажаль, гарантовано убезпечити себе від втрапляння у дорожню аварію неможливо. Навіть якщо один водій повністю дотримується усіх вимог ПДР, це не гарантує дотримання правил іншими учасниками дорожнього руху.

Досить часто, ставши учасником автомобільної аварії, водії не знають як себе поводити. У таких стресових ситуаціях учасники можуть перебувати у стані шоку. Цим може скористатися негативно налаштована інша сторона аварії. Про це потрібно пам’ятати і зробити усе, щоб опанувати себе та зберігати спокій. Пам’ятайте, що в таких ситуаціях категорично забороняється вживати алкогольні напої одразу після ДТП. Будьте також уважні до медичних препаратів, які ви прийматимете для заспокоєння.

У Правилах дорожнього руху окремий пункт відведено для обов’язків водія, який причетний до ДТП (п. 2.10). У випадку дорожньо-транспортної пригоди перш за все необхідно переконатися, що усі її учасники (водії, пішоходи, пасажири) не зазнали ушкодження здоров’ю. Якщо виявиться, що комусь з людей було завдано шкоди, необхідно перш за все надати таким постраждалим першу медичну допомогу та викликати медиків.

Обов’язково потрібно залишати транспортні засоби у положеннях, в яких вони зупинилися після зіткнення. Забезпечте попередження інших водіїв про перешкоду (увімкніть аварійний сигнал, розмістіть знак аварійної зупинки). Не забудьте повідомити поліцію про пригоду.

Зробивши усе зазначене, очікуйте прибуття поліції для оформлення ДТП. Якомога детальніше зафіксуйте обстановку на відео, зробіть фотографії. Завдячуючи сучасним мобільним пристроям, думаємо це не буде проблемою. Встановіть особи, які могли бачити момент аварії, які можуть бути свідками. Буває так, що свідки є, вони готові підтвердити обставини, але в даний момент вони кудись поспішають, тому не мають змоги дочекатися приїзду поліції для дачі своїх показів. В такому разі отримайте від таких свідків контактну інформацію, а також інформацію, яка дозволить в майбутньому їх ідентифікувати (повне ім’я, дата народження, місце проживання). Коли водій надає свої письмові пояснення поліції, він зможе вказати про наявність цих свідків і пізніше використати їх.

Сьогодні, у багатьох ділянках дороги здійснюється відеоспостереження. Можливо на місці ДТП також присутні відеокамери, які могли зафіксувати обставини аварії. Дізнайтеся, хто є власником таких відеокамер, постарайтеся отримати відеозапис події.

При оформленні дорожньо-транспортної пригоди поліцейськими уважно слідкуйте за процесом оформлення матеріалів, зокрема схеми ДТП. Невірно вказані дані на схемі можуть мати вирішальне значення для встановлення винного у цій аварії. Слідкуйте, щоб були правильно встановлені розміри, були занесені на схему гальмівні сліди, уламки. Якщо з чимось не погоджуєтеся, обов’язково зазначте про це у своїх письмових поясненнях.

До речі, щодо пояснень. Обов’язково добре обдумайте що писатимете. Усе, що Ви напишете, може бути використаним проти Вас. І швидше за все і буде використано. Давати пояснення на місці ДТП водій може і відмовитися. Для цього достатньо зіслатися на погане самопочуття, шок. Тому, якщо себе погано почуваєте, не впевнені у своїх діях, краще цим правом скористатися.

Після оформлення схеми ДТП, відібрання пояснень в учасників і свідків поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення щодо одного, або й декількох водіїв (тих, в діях яких вбачається вина у вчиненні ДТП). У таких водіїв вилучаються водійські права, замість яких видається тимчасовий дозвіл на керування транспортними засобами, який дійсний 3 місяці. Зверніть увагу, що такий дозвіл дійсний тільки при наявності документа, який може підтвердити особу водія (наприклад, паспорт). Далі усі матеріали відправляються до суду і суд встановлюватиме вину водіїв та вирішуватиме яку санкцію до них застосовувати (позбавлення прав або штраф).

Ще одним важливим моментом, який в подальшому матиме важливе значення, є повідомлення страхової компанії про настання страхового випадку. Водію необхідно протягом 3 робочих днів з дня ДТП письмово повідомити страхову компанію, в якій він застрахував свою цивільно-правову відповідальність, про настання страхового випадку. Якщо цього не зробити, страхова компанія виплатить кошти постраждалому, але потім в порядку регресу матиме право стягнути виплачені кошти із винного водія.

Якщо у ДТП немає постраждалих (нікому не завдана шкода здоров’ю, життю), усі учасники аварії не перебувають у стані алкогольного чи іншого сп’яніння, в усіх учасників є діючий поліс обов’язкового страхування відповідальності (автоцивілка), винний водій визнає себе таким і шкода, завдана транспортному засобу невинного водія не перевищує 25 тис. грн., водії мають право самостійно скласти повідомлення про ДТП, т.з. «європротокол» (бланк видається при укладанні договору ОСЦПВ, його також можна безкоштовно отримати у страховій компанії). В такому випадку викликати поліцію для оформлення ДТП не потрібно, відповідно жодний з водіїв не притягатиметься до адміністративної відповідальності.

Від оформлених на місці матеріалів ДТП в основному залежить подальше вирішення справи про притягнення або не притягнення винного водія до відповідальності. Якщо водій не впевнений у тому, що самостійно зможе проконтролювати складання матеріалів, краще звернутися за допомогою до спеціалістів. В результаті це може бути набагато дешевше.

P.S. Пам’ятайте, якщо в аварії постраждали тільки автомобілі, то це всього лише залізо. Головне, щоб усі залишилися живі і здорові.

Правда України

ваш коментар: