Бєня-коломойський злякався і згорнув всі попередні проекти політичного тиску на владу

приват

Жевагівський банк «Фінанси і кредит» поховали поспішно в той час, поки величезна кількість уваги було відвернуто на Мосійчука і все, що з ним пов’язано, – пише журналіст Микола Фельдман.

– Є підстави вважати, що на Банковій атаку на парламент свідомо об’єднали за часом з цинічною атакою на банківський сектор для того, щоб продемонструвати групі Коломойського, що з «Приватбанком» також церемонитися не будуть, незважаючи ні на що. І з іншими активами «Привату» в тому числі. Рішення про визнання неплатоспроможним «Фініків» приймалося в явному протиріччі з логікою попередніх подій і безпрецедентною поспішністю з урахуванням масштабності для України питання.

Жеваго називається інсайдерами єдиним банкіром, який намагався дійсно врятувати банк своїми грошима. І треба віддати належне – у нього виходило, незважаючи на численні сигнали з Банкової, що пропонували олігархові залишити безнадійну справу. Але Жеваго не просто продовжував робити формальні зусилля, але і начебто навіть робив все для того, щоб вивести банк з ризиків.

На користь цього говорить заява НБУ від 19 серпня, в якому стверджується, що Жеваго виконав план з капіталізації. У повідомленні державного регулятора було вказано кількість грошей, які були внесені до статутного фонду, вказані дії, що вже були зроблені інвесторами. Зверніть увагу на такий рядок: «Голова Національного банку Валерія Гонтарєва зазначила, що акціонер банку «Фінанси і кредит» підтверджує наміри щодо подальшої підтримки банку».

Акції компанії Жеваго обвалилися після банкрутства банку «Фінанси і кредит». Менше місяця потому НБУ під керівництвом Гонтаревої приймає протилежне рішення визнати “ФіК” неплатоспроможним банком і ввести туди тимчасову адміністрацію. Інсайдери говорять, що до такого повороту подій не був готовий ніхто.

Керівник Фонду гарантування вкладів Ворушилін взагалі перебував у відпустці. Більш того, рішення стало повним шоком і для самого Жеваго, який тепер знаходиться в нокауті і думає, чи вимагати йому від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти Гонтаревої за явно незаконне рішення про визнання його банку неплатоспроможним. Що позбавлене юридичної та політичної перспективи, оскільки в разі відкриття кримінального провадження проти самого Жеваго юридична перспектива повністю зрозуміла.

Заборона на в’їзд-виїзд, оголошення в міжнародний розшук, арешт всіх активів і розпродаж за копійки прямим політичним і промисловим конкурентам. Тому на Банковій справедливо (зі своєї дзвіниці) вважають, що шарпатися Жеваго не буде. Яка ж справжня причина таких поспішних рішень президента?

Окремі особи повністю впевнені – це був подвійний удар Порошенко по Коломойському. Парламентський удар був покликаний продемонструвати лідеру групи «Приват», що кожен його парламентарій знаходиться на гачку і знаходження на волі прямо залежить від лояльності до Банкової. Попередження про це надходили весь серпень і на початку вересня матеріалізувалися.

У банківського удару призначення набагато крутіше – демонстрація групі Коломойського, що їхні активи будуть забирати рівно в той момент, коли сам Порошенко прийме рішення, незважаючи на те – чи відповідає воно строго законодавству чи ні. Джерела на Банковій переконані, що ефективність сукупної атаки – максимальна.

По-перше, Коломойський віддав наказ зняти облогу «Укртранснафти» в Кременчуці, де пару місяців були перекриті всі входи і виходи армією охоронців, що зображали з себе пікетників.

По-друге, Коломойський віддав наказ зняти з ефіру Шустера за пару хвилин до трансляції, продемонструвавши таким дивним чином повне припинення попередньої лінії поведінки, де в політичній боротьбі використовувалися політики, медіа та яскраві пікети.

Які наслідки? Свідомо чи ні, але Порошенко з легкістю переходить червоні лінії, перетинати які з точки зору своїх опонентів неможливо без наслідків. Точки неповернення, після яких не просто не можна буде домовитися, але і доведеться боротися за виживання, знищуючи один одного.

Швидше за все, Коломойський усвідомив це і тому згорнув всі попередні проекти політичного тиску. Дії та висловлювання окремих осіб будуть зберігати видимість політичного протистояння, яке насправді більш не є політичним. Далі воно, швидше за все, буде носити чисто фізичний характер. Тому щаслива ейфорія окремих осіб на Банковій може незабаром різко змінитися на стан крайнього жаху.

Правда України

ваш коментар: