Міжнародне агентство Fitch знизило рейтинг ПриватБанку до рівня обмеженого дефолту

Fitch

“ПриватБанк” після реструктуризації своїх боргів впав в рейтингу Fitch.

Про те, чим це загрожує для вкладників одного з найбільших банків країни розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко.

Реструктуризація боргів “ПриватБанком” не пройшла безслідно. Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента даного банку в іноземній валюті до рівня RD. Це означає обмежений дефолт після завершення реструктуризації єврооблігацій банку на суму 200 млн доларів.

Впав і рейтинг стійкості “ПриватБанку”. При цьому сама реструктуризація кілька погіршила стан банку. Чи варто побоюватися таких новин його вкладникам, розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко. Чи варто побоюватися клієнтам “ПриватБанку” за свої вклади після такого прогнозу рейтингового агентства?

– Це вимушена для даної установи міра, завдяки якій відбувається реструктуризація частини зовнішніх зобов’язань на суму 200 млн доларів. Ситуація досить стандартна для сьогоднішнього ринку: якщо є можливість якимось чином відстрочити або змінити ті зобов’язання, які в банку існують, то він цим користується. І раз вже Україні вдалося завдяки Наталії Яресько реструктуризувати боргові зобов’язання країни, то чому цим шляхом чи не піти банку?

На що впливає даний рейтинг? – Вплив цього рейтингу стосується можливостей залучення валютних коштів з-за кордону. Враховуючи, що найближчим часом ніяких нових грошей ми не отримаємо, то було б нерозумно не скористатися можливістю повернути ці гроші трохи пізніше. Ціна цього – збільшення ставки по даному купону. Важливо, щоб взаємини банку з НБУ були в хорошому контексті.

На 23 вересня призначено кінцевий термін оплати за даними зобов’язаннями, і я думаю, до цього часу буде перепідписана угоду про реструктуризацію, після чого рейтинги повернуться на круги своя. Чому тоді Fitch наполягає на тому, що “ПриватБанк” може стати некредитоспроможним? – Що називати кредитоспроможністю в даному випадку? Імовірність неповернення “ПриватБанком” 200 млн доларів?

Це смішно. Просто іноземні рейтингові агентства в будь-якому випадку орієнтуються на той досвід, який склався за кордоном. Якщо для іноземного ринку проблема з поверненням 200 млн доларів це дійсно тривожний сигнал, то на українському ринку всі до цього вже звикли. Кредитоспроможність дійсно трошки страждає, але це ще не критичне значення.

Правда України

ваш коментар: