2500$ щомісячно буде виплачувати уряд Швейцарії своїм громадянам

uriad-shveicarii

2500$ щомісячно буде виплачувати уряд Швейцарії своїм громадянам.

Швейцарцям належить обговорити пропозицію, відповідно до якої кожен громадянин країни буде щомісяця отримувати по 2,5 тис. швейцарських франків ($ 2447) незалежно від того, працює він чи ні.

Дітям передбачається виплачувати по 625 франків.

Федеральний уряд повідомив, що загальне голосування з даного питання відбудеться в червні.

Якщо ініціатива буде схвалена, Швейцарія стане першою країною, в якій громадянам гарантований базовий щомісячний дохід, що не залежить від будь-яких умов.

Дослідження показало, що більшість швейцарців мають намір продовжувати працювати або шукати роботу, навіть якщо такий закон буде прийнятий. Лише 2% респондентів заявили, що звільняться, якщо їм будуть гарантовані щомісячні виплати у 2,5 тис. франків, а 8% – обміркують таку можливість і приймуть рішення в залежності від обставин.

При цьому третина з 1076 опитаних переконана, що інші громадяни перестануть працювати, якщо закон буде прийнятий. Однак більше половини респондентів (56%) вважають, що проект не буде схвалений.

Загальні щомісячні виплати громадянам обійдуться Швейцарії в 208 млрд франків на рік. З них 150 млрд франків припаде на доходи держави від збору податків, ще 55 млрд франків передбачається брати з фондів соцстрахування.

Правда України

ваш коментар: