Негайного підвищення соціальних стандартів уряд Яценюка не здійснить

yaicenuk-ua

Уряд поки не має в своєму розпорядженні необхідних фінансових ресурсів для негайного підвищення соціальних стандартів в Україні, сказав в ході години запитань до уряду у Верховній Раді прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Зараз у нас додаткового ресурсу немає. У зв’язку з істотним падінням цін на нафту, в зв’язку з обвалом цін на основні експортні позиції України, нам буде дуже складно виконати бюджет. Я заявляю: якщо виконання бюджету буде краще, ніж очікуємо, це означає, що кошти спрямуємо на соціальні виплати», – сказав Яценюк.

Він також нагадав, що в 2015 році інфляція була рекордною – вище 43%, і рішення парламенту і уряду про індексацію зарплат і пенсій на 13% і 19% не компенсувало зростання цін.

«Яка мета у нас на цей рік? У поточному році необхідно зберегти цінову стабільність. Для нас якір інфляції – 12%. Об’єктивно, що цей якір прив’язаний до десятка параметрів. Перший і основний – курс національної грошової одиниці. І я сподіваюся, що Національний банк зробить все для забезпечення валютно-курсової стабільності, – сказав Яценюк. – Щоб НБУ вдалося це зробити, нам треба залишатися в програмі з нашими партнерами, в тому числі, з МВФ, і приймати рішення, під якими підписалися президент, прем’єр. Ми збільшуємо соціальні стандарти (в поточному році – ред.) на 12%, щоб компенсувати зростання інфляції».

Раніше глава уряду зазначав, що Кабінет міністрів України проведе першу в поточному році індексацію зарплат і пенсій в травні, як і заплановано в державному бюджеті на поточний рік. Прожитковий мінімум, згідно з бюджетом, з 1 січня 2016 року становить 1330 грн, з 1 травня – 1399 грн, з 1 грудня – 1496 грн. Розмір мінімальної зарплати: з 1 січня – 1378 грн, з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн.

Правда України

ваш коментар: