Переобраний президент Афганістану обговорив мирну угоду з талібами з представниками США та ЄС

Спеціальний представник Сполучених Штатів у питаннях Афганістану Залмай Халілзад зустрівся з переобраним президентом Афганістану Ашрафом Гані 19 лютого, щоб обговорити угоду про семиденне скорочення агресії з екстремістським угрупованням «Талібан». Про це йдеться в заяві офісу Гані.

За повідомленням, Халілзад мав «ефективні» зустрічі з лідерами локальних громад щодо того, як уряд Афганістану планує досягнути припинення майже двадцятирічного конфлікту з талібами.

Крім того, Гані поспілкувався телефоном із Верховним представником Європейського союзу із закордонних справ Жозепо Боррелем. Той привітав його з переобранням на посаду президента і «голосив, що пріоритетом тепер буде єдність на підтримку інклюзивного мирного процесу», йдеться в заяві Євросоюзу.

Читайте також: Афганістан: комісія оголосила результати президентських виборів, які відбулися 28 вересня

«Європейський союз готовий підтримати мирний процес, цю можливість не можна прогавити. У довготерміновій перспективі Європейський Союз готовий продовжити надавати підтримку політичним та економічним реформам, щоб посилити верховенство права та захистити фундаментальні права для всіх афганців», – йдеться в заяві.

Прем’єр-міністр країни Абдулла Абдулла на засіданні уряду 17 лютого повідомив, що «Талібан» погодився на семиденне скорочення агресії, яке мало б передувати укладенню мирної угоди зі США. Її можуть підписати вже 29 лютого. Втім, це сталося в один день із нападом талібів на військову базу на півночі Афганістану, внаслідок якого загинули п’ятеро військових.

Таліби продовжують майже щоденні напади на афганських силовиків і військових США, а також урядовців Афганістану, хоча одночасно «Талібан» веде мирні переговори з посланцем США, що мають на меті дійти домовленості про завершення воєнного конфлікту в Афганістані.

Мережа Правди

ваш коментар: